De mooiste trouwlocaties van de Randstad
Ben je op zoek naar een bijzondere locatie voor jullie huwelijk? Een superchique, anders-dan-anders of romantische plek om samen met jullie huwelijksgasten een perfecte dag te beleven? Welke locaties komen daarvoor in aanmerking? Waar moet je rekening mee houden? In dit artikel vind je een kort stappenplan voor het kiezen van de perfecte huwelijkslocatie...en een aantal romantische suggesties!
Jullie huwelijksdag kun je zo uitgebreid of ingetogen vieren als jullie dat zelf willen. Feitelijk is het laten voltrekken van het burgerlijk huwelijk het enige (wettelijk) verplichte onderdeel van de huwelijksdag. Om te kunnen trouwen moeten jullie:
- in ondertrouw gaan. Dit moet tussen 365 en 14 dagen voor het burgerlijk huwelijk, in de gemeente waar één van jullie woont
- Bepalen waar jullie willen trouwen. Dit moet een officieel erkende trouwlocatie zijn
- Ervoor zorgen dat jullie elk minimaal 1 en maximaal 2 getuigen hebben
De verdere invulling van jullie huwelijksdag, zoals het kerkelijk huwelijk, een receptie, een fotoreportage, diner en/of feest zijn optioneel en zeker niet verplicht.
In ondertrouw gaan – waar en wanneer?
In Nederland is het verplicht om in ondertrouw te gaan vóórdat het burgerlijk huwelijk wordt voltrokken. Je doet dit bij de gemeente doen waar bruid, bruidegom of beiden wonen, minimaal 14 en maximaal 365 dagen voor jullie huwelijksdag.
Bij het aanvragen van ondertrouw controleert een ambtenaar van de gemeente of er redenen zijn waarom jullie niet kunnen trouwen. Als één van jullie minderjarig is, jullie familie van elkaar zijn of één van jullie nog getrouwd is, is dat een wettige reden om niet in het huwelijk te mogen treden.
Bij het aangaan van de ondertrouw moeten jullie aangeven in welke gemeente jullie willen gaan trouwen.
Waar kun en mag je trouwen?
Hoewel de gemeente waar je in ondertrouw wilt gaan, dus gebonden is aan de woonplaats van bruid en/of bruidegom, geldt dat niet voor de trouwlocatie. In principe kun je in elke gemeente trouwen zolang het maar een officieel erkende trouwlocatie is van die gemeente. Elke gemeente in Nederland heeft minimaal één officiële trouwlocatie, meestal een zaal van het gemeentehuis of stadhuis. Daarnaast hebben de meeste (grotere) gemeenten een of meerdere alternatieve, vaak veel sfeervollere trouwlocaties. Bovendien heb je bij deze locaties vaak de mogelijkheid om ook andere onderdelen van jullie trouwdag te organiseren, zoals de receptie, het aansnijden van de bruidstaart of zelfs een diner of feest.
Hoe bepaal je de perfecte trouwlocatie?
De keuze van jullie trouwlocatie is dus niet gebonden aan jullie woonplaats, maar hangt wel van een aantal factoren af:
- Jullie budget. Populaire trouwlocaties zoals kastelen rekenen al gauw € 500 tot 1000 per uur voor alleen de zaalhuur.
- Waar komen jullie gasten vandaan. Als jullie huwelijksgasten van ver moeten komen, zorg er dan voor dat iedereen op tijd aanwezig kan zijn. Is er voldoende parkeergelegenheid?
- Het aantal gasten. Sommige trouwzalen hebben een beperkte capaciteit.
- De mogelijkheden van een trouwlocatie. In sommige gevallen kun of mag je geen feest organiseren, is er geen catering of zijn er andere beperkingen.
Als jullie besluiten om voor een trouwlocatie te kiezen waar jullie de hele dag kunnen verblijven, soms tot en met de huwelijksnacht, klik dan op een van de links hieronder en laat je inspireren. Per provincie vind je dan vier romantische suggesties, variërend van trouwen in een 17e eeuws kasteel tot een huwelijk op het strand.